Analýza tuků
Nutriční hodnoty | Máslo | Přepuštěné máslo | Arašídové máslo | Flora original | Rama classic | Rama s máslem |
---|---|---|---|---|---|---|
Bílkoviny | 0,6 g | 0,5 g | 25 g | 0,5 g | 0,5 g | 0,5 g |
Sacharidy | 0,8 g | 0,5 g | 15 g | 0,5 g | 0,5 g | 0,6 g |
Tuky | 82 g | 99 g | 51 g | 45 g | 60 g | 70 g |
-z toho nasycené | 54 g | 65 g | 11 g | 9,1 g | 14 g | 31 g |
-z toho nenasycené | neuvedeno | neuvedeno | neuvedeno | 36 g | neuvedeno | neuvedeno |
Energie na 100 g | 732 kcal | 880 kcal | 625 kcal | 398 kcal | 533 kcal | 624 kcal |
Cílem v analýzách bylo zjistit, jaké je zastoupení mastných kyselin.
"Vím, co jím: Analýza tuků"
Podívali jsme se pod pokličku tukům a společně s odborníky z VŠCHT je otestovali. Jaké jsou výsledky
Protože nasycených mastných kyselin jíme denně dost v potravinách jako jsou maso, mléko a mléčné výrobky, při mazání pečiva bychom si měli vybírat ty tuky, který nasycených mastných kyselin obsahují co nejméně.
Z tuků, které si mažeme na chleba a na pečivo má nejvíce nasycených mastných kyselin máslo. Naopak margaríny obsahují nasycených mastných kyselin výrazně méně, protože mají vyšší obsah pozitivně působících mastných kyselin nenasycených. Často se spekuluje o tom, že margaríny obsahují vysoké množství trans mastných kyselin, které jak víme, mají negativní dopad na zdraví. Testy prokázaly, že u margarínů balených v kelímcích nebyly použiti částečně ztužené tuky a tím obsah trans mastných kyselin byl pouze od 0,5 - 1,2 %. Mezi margaríny, které jsou určeny pro pečení a pro výrobu krémů, které jsou balené ve folii, jsme našli dva, které obsahovali 0,4-4,8 % trans kyselin.
Margarínům se často vytýká, že obsahují palmový olej. Dává se tam proč? Palmový olej je nutný, protože zajišťuje požadovanou tuhost výrobku. Ale je přidán v malém množství, hlavně jsou tam obsažené rostlinné oleje, které obsahují velké množství pozitivně působících nenasycených mastných kyselin.
Kromě margarínů se testovaly směsné roztíratelné tuky, což jsou tuky, které jsou směsí rostlinných a živočišných tuků, tedy olejů a másla. Tyto výrobky spojují pozitivní vlastnosti obou těchto složek. Jednak máslo má příjemnou chuť a naopak rostlinné tuky se dobře roztírají. Na trhu je řada výrobků, které se liší poměrem použitého mléčného a rostlinného tuku, a proto bychom měli sledovat tabulku nutričních hodnot, kde se dozvíme, kolik nasycených mastných kyselin ten příslušný výrobek obsahuje. Celkem se analyzovalo 8 výrobků a z pohledu nasycených mastných kyselin se dá říct, že obsahovali 30 - 50 % nasycených mastných kyselin a když to porovnáme s margarínem, je to o něco více, ale stále méně než u másla. A co se týká trans kyselin, tam byl obsah 0,6 - 2 %. Zajímavou výjimkou byla Flora s máslem, která má obsah nasycených i nenasycených mastných kyselin velmi podobný margarínu a má také významný obsah omega 3 mastných kyselin.
Másla, protože obsahují jenom mléčný tuk, měla podle předpokladů kolem 65 % nasycených mastných kyselin a trans mastných kyselin kolem 2,5 %. Proto bychom měli máslo zařazovat do svého jídelníčku spíše výjimečně.
Poslední testovanou kategorií byly 100 % pokrmové tuky, které jsou určeny hlavně na smažení. Pokrmové tuky musí obsahovat poměrně významná množství nasycených mastných kyselin, protože ty lépe odolávají vysokým teplotám a naměřili jsme od 36 - 53 % , přičemž na té spodní hranici byl jediný výrobek. Obsah trans mastných kyselin až na jeden výrobek se pohyboval do 1 %, což je velmi dobré.
Smažené pokrmy většině lidem chutnají, protože mají příjemnou chuť a vůni, ale z hlediska výživového vhodné nejsou, protože jejich prostřednictvím zkonzumujeme velké množství tuku. Proto bychom měli používat buď pečení a ještě lepší je dušení a vaření.