O mně

O MNĚ

Odmalička jsem byla vedena ke dvěma oborům. A to stavebnictví a vaření. A samozřejmě zahradničení.

Jako malá ve školkovém věku si vzpomínám na různé stavby v Mostě, kde moje mamka pracovala jako jeřábnice u Pozemních staveb (foto). Táta zase chtěl, abychom se sestrou pomáhaly při jakékoli práci, když si rodiče pořídili dům a stavěla se třeba garáž, tedy spolupráce při míchání malty, měření vodováhou...

Přišlo období výběru střední školy a chtěla jsem jít na zdravotnickou školu nebo pracovat jako učitelka v mateřské školce, jenže jsem nerozuměla chemii. Mamka mi pořád říkala, abych šla na kuchařku, protože si vyzkoušela práci v kuchyni (foto). Táta chtěl, abych šla na průmyslovku. A tak jsem si zvolila Obchodní akademii a po 10 letech pak vystudovala obor Finanční management na UJEPU. V té době jsem pracovala ve stavebnictví od pozice obchodního referenta až po obchodního manažera.

Zkušenosti mě vedly dál. V roce 2019 jsem se starším synem založila službu pro výrobce ve stavebnictví na základě svých zkušeností a zpětné vazby od výrobců  - STAVEBNÍ ZÁSOBNÍK PROJEKTŮ.
Od dětství jsem se zajímala o bylinky, pěstování veškeré zeleniny a později o reflexní masáže. Zdravotní problémy mojí mamky mě vedly v roce 2022 si udělat kurs Lymfatických masáží u společnosti REFIT SH s.r.o. v Praze. Poté následoval kurs Sportovních masáží u stejné společnosti. Začali se na mě obracet známí moji mamky a chtěli vědět více o reflexních masážích chodidel. Vše souviselo i s výživou.

Loni v roce 2023 mému otci amputovali chodidlo a tím jsem se potvrdila, jaký význam má výživa a životní styl nejen před nemocí a úrazem, ale i po operaci a následné regeneraci. V den operace měl otec hodnotu krevního cukru 44, nyní je vše v normě. Proto i píši na stránce o syndromu diabetické nohy a jak je lepší těmto problémům předcházet.

Jelikož Reflexní masáže chodidel jsou léčebná metoda a nemůže je provozovat osoba bez zdravotnického vzdělání, cesta mě vedla si vzdělání rozšířit. Netušila jsem, co obnáší obor Nutriční terapeut, ale hned po prvním půl roce studia jsem zjistila, že to je to, co mě zajímá a baví.

Nyní jsem vděčná, za celou tuto cestu. Výživa je důležitá pro každého z nás, k dennímu životu potřebujeme energii pro své tělo a tak je to pak znát i na produktivitě práce, odpočinku a komplexního zdraví. Studium výživy a oboru Nutriční terapeut mě baví a věnuji tomu svůj volný čas, více bych se chtěla věnovat studiu Klinické a léčebné výživy, výživy seniorů.


Nutriční terapeut, nutriční poradce, výživový poradce či dietolog? 

Označení těch, kteří mají co do činění s výživou, je celá řada, znamenají však něco zcela odlišného. V následujícím výčtu přinášíme přehled o tom, kdo je kdo v oblasti výživy a jaké má kompetence.

NUTRIČNÍ TERAPEUT

Nutriční terapeut je nelékařský zdravotnický pracovník dle zákona č. 96/2004 Sb., o nelékařských zdravotnických povoláních, stejně jako např. fyzioterapeut, optometrista či zdravotnický záchranář. Prošel vysokoškolským či vyšším odborným vzděláním, které zahrnuje několik oblastí, jako jsou zejména:
  • preklinický základ (anatomie, fyziologie, biochemie, farmakologie aj.)
  • vnitřní lékařství
  • výživa v ochraně a podpoře veřejného zdraví
  • léčebná a klinická výživa
  • základy potravinářského zbožíznalství a technologií
  • obecná a nutriční toxikologie
Uplatnění nachází na lůžkových odděleních a ve specializovaných ambulancích státních i nestátních zdravotnických zařízení, ve stravovacích provozech zdravotnických a sociálních zařízení a zařízeních školního stravování, v lázeňské péči, v akademickém sektoru a v dalších institucích zabývajících se vědou, vývojem a inovacemi. Nemusí však pracovat jen v přímé péči o pacienta; může být též pracovníkem Státního zdravotního ústavu, Krajské hygienické stanice či Ministerstva zdravotnictví.

NUTRIČNÍ SPECIALISTA

Nutriční specialista je název navazujícího magisterského studijního oboru dostupného na LF MU a 1. LF UK. Nutriční terapeuti, kteří jej absolvují, získávají specializaci v souladu s nařízením vlády č. 31/2010 Sb. Nesprávně bývá tento termín používán pro označování absolventů tohoto programu, kterými jsou v souladu s legislativou „nutriční terapeuti se specializací“, případně se jím označují někteří výživoví poradci.

NUTRICIONISTA

Nutricionista je lékař, který absolvováním specifického kurzu získal funkční licenci České lékařské komory F016 v oboru Umělá výživa
a metabolická péče. Tuto licenci uděluje ČLK na základě vyjádření Společnosti klinické výživy a intenzivní metabolické péče ČLS JEP, která posoudí odbornou způsobilost lékaře a absolvování potřebných specializačních kurzů. Lékař nutricionista je pak oprávněn pacientům předepisovat enterální a parenterální výživu a vykazovat s tím spojené výkony pro úhradu pojišťovnou.

DIETOLOG

Název „dietolog“ je poměrně rozšířený a často používaný výživovými poradci, nicméně žádný konkrétní význam v sobě nenese. Tímto pojmem by v podstatě mohl být označen také jakýkoliv lékař, který se zabývá léčebnou výživou; takováto atestace však neexistuje a léčebná výživa navíc spadá do kompetencí nutričního terapeuta. Pojem „ústavní dietolog“ je pak v některých zdravotnických zařízeních rezervován pro odborného garanta léčebné výživy daného zařízení.

VÝŽIVOVÝ PORADCE, NUTRIČNÍ PORADCE, VÝŽIVOVÝ SPECIALISTA AJ.

Výživový poradce (či jakákoliv jiná varianta označení) je živnost volná, která není podmíněna žádným vzděláním a může ji vykonávat kdokoliv, kdo splňuje podmínky pro udělení živnostenského oprávnění (tj. bezúhonnost a svéprávnost). Někteří výživoví poradci mohou mít alespoň kurz, jehož délka se většinou pohybuje v rozsahu od několika dní do půl roku. Přestože jsou některé z těchto kurzů akreditované např. MŠMT, bývá jejich kvalita velmi často pochybná a nemohou nahradit několikaleté vzdělání, kterým prochází absolventi oboru Nutriční terapie. Vzhledem k tomu, že výživový poradce není nutriční terapeut, může pracovat výhradně se zdravými lidmi.

Pavel Kohout - Léčba výživou (ÚMKP, VDV OH 4.2.2020)

Cyklus přednášek na téma Zdraví a životní styl uspořádal ve spolupráci s Městskou knihovnou v Praze Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové a zde je záznam další z nich, ze 4. 2. 2020 na téma: Léčba výživou. Jsou pro nás zdravé eliminační diety, nebo nás mohou ohrozit? Co se stane, když zdravý člověk vynechá lepek či jiné běžné složky potravin? Jak se postavit k půstu, keto dietě či dalším dietním opatřením? Co je to laktózová intolerance, low FODMAPs dieta? 
Přednáší a v diskusi odpovídá: Doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D., přednosta interní kliniky 3. lékařské fakulty UK a Thomayerovy nemocnice. (zdroj anotace: vdv.cz ,mlp.cz) Další informace: http://www.ftn.cz/centrum-vyzivy-39/ https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/p... www.vdv.cz www.mlp.cz/cz/akce / mudr-pavel-kohout-lecba-vyzivou (Vyrobeno ve spolupráci s mlp.cz, audiozáznam byl zpracován z převzatého materiálu a v postprodukci synchronizován s vizuálním materiálem z prezentace přednášejícího, doplněno fotografiemi od Zdeňka Chrapka, vdv.cz.)
Vyhledávání