BMI, body mass index
Ze zjištěných údajů o tělesné výšce a hmotnosti můžeme zhodnotit stav výživy pomocí indexu tělesné hmotnosti.
Za zdravé rozmezí je považován BMI 20-25 kg/m2, za snížený BMI nižší než 20 a za podváhu pod 18,5 kg/m2.
Naopak nadváhu definuje rozmezí 25-30 kg/m2.
BMI vyšší než 30 kg/m2 již odpovídá prvnímu stupni obezity, druhému 35-40.
Při hodnocení dětské populace je třeba použít příslušné percentilové grafy BMI.
Tělesná výška (cm) |
Těžká obezita (kg) BMI = 40 |
Extrémní obezita (kg) BMI = 60 | Extrémní obezita (kg) BMI = 80 |
|
---|---|---|---|---|
160 | 102 | 154 | 205 | |
170 | 116 | 174 | 230 | |
180 | 130 | 195 | 260 | |
190 | 145 | 217 | 290 |
Diabetes
Diabates mellitus je hrozbou dnešní doby, za kterou může vysoká rizikovost vzniku dalších onemocnění u diabetika, rozvoj srdečně-cévních i jiných komplikací a stále vzrůstající počet nově diagnostikovaných pacientů s diabetem. V současné době přibývá počet diabetiků, kterým je stanovena diagnóza diabetes mellitus 2. typu v relativně mladém věku.
Diabetes je v současné době nejčastěji metabolickou poruchou, která se vyznačuje relativním nedostatkem hormonu slinivku břišní inzulínu, který následně nedokáže dostatečně využít cukr v krvi a vede ke zvýšení hladiny krevního cukru.
Vliv výživy
Vznik cukrovky podporuje nadměrná výživa, to znamená přejídání. Snadněji k němu dojde u lidí s menším výdejem energie, tedy u lidí sedavého zaměstnání, pracujících převážně duševně, nebo u lidí lehce tělesně pracujících.
Nadměrná výživa, kdy přívod joulů - tak vyjadřujeme množství energie poskytované potravou - převládá nad výdejem, vede k otylosti. Záleží také na vzájemném poměru živin obsažených v příjímané potravě.
Jak vzniká diabetes?
Neschopnost udržet normální množství cukru v krvi při onemocnění cukrovkou svědčí o tom, že je porušeno řízení, které u zdravého člověka dovede pružně a spolehlivě vyrovnávat všechny výkyvy krevního cukru. Dnes již dobře víme, že o harmonickou součinnost a soulad nejrůznějších dějů v lidském organismu, a tím i zachování nejvýhodnějších životních podmínek se stará především nervová soustava. Je to tedy mozek, mícha, nervová vlákna, která z ní vycházejí a rozvětvují se do všech částí těla, aby tam řídila činnost různých ústrojí.Spolu s nervovou soustavou a podle jejích popudů se o to stará i řada žláz, umístěných na různých místech v těle. Tyto žlázy, které se jmenují endokrinní žlázy nebo žlázy s vnitřní sekrecí, vylučují do krve zvláštní látky nazývané hormony, jež se pak s krví dostanou do celého těla a ovlivňují činnost buněk. Také hospodaření s glukózou je závislé na správné činnosti nervové soustavy a žláz s vnitřní sekrecí.
Cukrovka vzniká tam, kde je hospodaření s glukózou tak porušeno, že se hromadí v krvi a méně se využívá pro potřeby organismu. Je to způsobeno nedostatečným účinkem inzulínu, ať už proto, že se ho méně vytváří v Langerhansových ostrůvcích slinivky břišní, nebo proto, že jeho účinnost je snížena různými opačně působícími činiteli.
Zdroj: Jak žít a co jíst při cukrovce, Doc. MUDr. Jaroslav Páv, DrSc. a kolektiv
Cukrovka vzniká tam, kde je hospodaření s glukózou tak porušeno, že se hromadí v krvi a méně se využívá pro potřeby organismu. Je to způsobeno nedostatečným účinkem inzulínu, ať už proto, že se ho méně vytváří v Langerhansových ostrůvcích slinivky břišní, nebo proto, že jeho účinnost je snížena různými opačně působícími činiteli.
Zdroj: Jak žít a co jíst při cukrovce, Doc. MUDr. Jaroslav Páv, DrSc. a kolektiv
Syndrom diabetické nohy
Pod pojmem "syndrom diabetické nohy" rozumíme poškození hlubokých tkání nohy spojené s nezánětlivým onemocněním nervů, různým stupněm nedokrevnosti a infekce v dané oblasti.
Jedná se o komplexní postižení nervů, cév a ostatních tkání nohy. Lokalizace oblasti pro syndrom diabetické nohy je od kotníku níže včetně kotníku. U špatně kontrolovaného diabetu se může syndrom diabetické nohy objevit i v časných stadiích cukrovky, obvykle však riziko onemocnění stoupá s délkou trvání diabetu a špatnou kompenzací hladin cukru v krvi.
V místě otlaků, oděrek, řezných ran, popálenin, kožních prasklinek a jiných poranění může dojít u diabetiků k hlubokému poškození tkání nohy, osídlení defektu infekcí a odumírání dané tkáně velmi rychle, někdy i během několika hodin. Riziko fatálních následků syndromu diabetické nohy včetně amputace poškozené oblasti nohy snižuje včasný záchyt diabetu, jeho adekvátní léčba a kontrola společně s léčbou poruch metabolismu tuků, onemocnění nervů a srdečně-cévních chorob.
Symptomy diabetické nohy:
- Bolest a necitlivost: častý pocit brnění, pálení nebo bodání.
- Změny na kůži: suchá, popraskaná kůže, změna barvy kůže nebo ztluštění kůže pod nohama.
- Vředy a infekce: pomalé hojení ran, vznik vředů, které se mohou snadno infikovat.