Otázky odborné předměty
1.
a) Úvod do klinické propedeutiky – nemoc, její příčiny a formy nemocí, diagnóza, prognóza, nutriční anamnéza, vyšetření nutričního stavu.
b) Dietní systém pro zdravotnická zařízení, standardní a speciální diety, dietické hodnocení jednotlivých druhů potravin, pravidla pro plánování diety.
2.
a) Úvod do klinické propedeutiky – obecná symptomatologie, klinický obraz nemoci, syndrom.
b) Nutriční tým, postavení dietologie v léčbě chorob, základy dietoterapie, strava mechanicky a chemicky šetřící.
b) Nutriční tým, postavení dietologie v léčbě chorob, základy dietoterapie, strava mechanicky a chemicky šetřící.
3.
a) Výživové požadavky v období dětství, dospívání, ve věku seniora, u sportovců.
b) Výživa žen v těhotenství, po porodu a v období kojení.
b) Výživa žen v těhotenství, po porodu a v období kojení.
4.
a) Výživa dětí – přirozená a umělá výživa kojenců, výživa batolat, výživa v dospívání, redukční dieta u dětí. Mléčná kuchyně.
b) Výživové normy, denní doporučené dávky, nutriční hodnota stravy, pojem klinická výživa, nutriční potřeba a spotřeba.
b) Výživové normy, denní doporučené dávky, nutriční hodnota stravy, pojem klinická výživa, nutriční potřeba a spotřeba.
7.
a) Onemocnění endokrinního systému – DM, thyreopatie.
b) Léčebná výživa při poruchách metabolismu – při DM I. typu, při DM II. typu, při komplikacích diabetu, u thyreopatií.
b) Léčebná výživa při poruchách metabolismu – při DM I. typu, při DM II. typu, při komplikacích diabetu, u thyreopatií.
8.
a) Onemocnění kardiovaskulárního systému.
b) Léčebná výživa při ateroskleroze, při hypertenzi, při IM, při ICHS.
b) Léčebná výživa při ateroskleroze, při hypertenzi, při IM, při ICHS.
9.
a) Onemocnění gastrointestinálního traktu – choroby žaludku a dvanáctníku.
b) Léčebná výživa při chorobách žaludku a dvanáctníku.
b) Léčebná výživa při chorobách žaludku a dvanáctníku.
10.
a) Onemocnění gastrointestinálního traktu – choroby tenkého střeva, choroby tlustého střeva.
b) Léčebná výživa při chorobách tenkého a tlustého střeva.
b) Léčebná výživa při chorobách tenkého a tlustého střeva.
11.
a) Akutní zánětlivá onemocnění jater.
b) Léčebná výživa při akutním zánětu jater, při virovém zánětu jater, při chronických chorobách jater.
b) Léčebná výživa při akutním zánětu jater, při virovém zánětu jater, při chronických chorobách jater.
12.
a) Onemocnění žlučníku.
b) Léčebná výživa při jaterním selhání, při cholelithiáze.
b) Léčebná výživa při jaterním selhání, při cholelithiáze.
13.
a) Onemocnění pankreatu.
b) Léčebná výživa při akutním zánětu pankreatu, při chronickém zánětu pankreatu.
b) Léčebná výživa při akutním zánětu pankreatu, při chronickém zánětu pankreatu.
14.
a) Onemocnění krve.
b) Léčebná výživa při anémiích, při léčbě antikoagulancii, při transplantaci kostní dřeně.
b) Léčebná výživa při anémiích, při léčbě antikoagulancii, při transplantaci kostní dřeně.
15.
a) Akutní onemocnění ledvin a močových cest.
b) Léčebná výživa při zánětech močových cest, při výskytu močových kamenů, při akutním onemocnění ledvin.
b) Léčebná výživa při zánětech močových cest, při výskytu močových kamenů, při akutním onemocnění ledvin.
16.
a) Chronická onemocnění ledvin a močových cest.
b) Léčebná výživa při chronickém onemocnění ledvin, při ledvinovém selhání, u dialyzovaných pacientů, po transplantaci ledvin.
b) Léčebná výživa při chronickém onemocnění ledvin, při ledvinovém selhání, u dialyzovaných pacientů, po transplantaci ledvin.
17.
a) Vybraná metabolická onemocnění.
b) Léčebná výživa při hyperlipoproteinemii, při DNĚ, při osteoporoze, při fenylketonurii.
b) Léčebná výživa při hyperlipoproteinemii, při DNĚ, při osteoporoze, při fenylketonurii.
18.
a) Problematika nádorových onemocnění.
b) Podpůrná výživa při nádorovém onemocnění.
b) Podpůrná výživa při nádorovém onemocnění.
19.
a) Hydratace člověka – rozdělení celkové tělesné vody, příjem a výdej vody, obrat tělesné vody za 24 hodin, podíl vody v těle v souvislosti s pohlavím, věkovou skupinou (děti, senioři), v těhotenství, dehydratace a hyperhydratace.
b) Předoperační hydratační režim v souvislosti s celkovou anestezií.
b) Předoperační hydratační režim v souvislosti s celkovou anestezií.
20.
a) Enterální a parenterální výživa – indikace enterální výživy, způsoby aplikace (PEG, NJS, NGS), přípravky enterální výživy, kontraindikace a komplikace. Parenterální výživa – způsoby podání.
b) Sipping – pojem, druhy, indikace zdravotní, z hlediska věkových kategorií, složení přípravků, komplikace při příjmu sippingu, edukace klienta.
b) Sipping – pojem, druhy, indikace zdravotní, z hlediska věkových kategorií, složení přípravků, komplikace při příjmu sippingu, edukace klienta.
OKRUHY K ABSOLUTORIU - DIPLOMOVANÝ NUTRIČNÍ TERAPEUTZkouška z odborných předmětů se skládá ze 2 částí: a) Klinika nemocí a dietologie b) Léčebná výživa
1.
a) Úvod do klinické propedeutiky – nemoc, její příčiny a formy nemocí, diagnóza, prognóza, nutriční anamnéza, vyšetření nutričního stavu.
b) Dietní systém pro zdravotnická zařízení, standardní a speciální diety, dietické hodnocení jednotlivých druhů potravin, pravidla pro plánování diety.
2.
a) Úvod do klinické propedeutiky – obecná symptomatologie, klinický obraz nemoci, syndrom.
b) Nutriční tým, postavení dietologie v léčbě chorob, základy dietoterapie, strava mechanicky a chemicky šetřící.
3.
a) Výživové požadavky v období dětství, dospívání, ve věku seniora, u sportovců.
b) Výživa žen v těhotenství, po porodu a v období kojení.
4.
a) Výživa dětí – přirozená a umělá výživa kojenců, výživa batolat, výživa v dospívání, redukční dieta u dětí. Mléčná kuchyně.
b) Výživové normy, denní doporučené dávky, nutriční hodnota stravy, pojem klinická výživa, nutriční potřeba a spotřeba.
5.
a) Formy malnutrice – obezita a podvýživa.
b) Léčebná výživa v oblasti prevence a léčby obezity, redukční diety, speciální redukční postupy.
6.
a) Nejčastější alergie a intolerance.
b) Léčebná výživa při alergiích a intolerancích – při laktózové intoleranci, při celliakii.
7.
a) Onemocnění endokrinního systému – DM, thyreopatie.
b) Léčebná výživa při poruchách metabolismu – při DM I. typu, při DM II. typu, při komplikacích diabetu, u thyreopatií.
8.
a) Onemocnění kardiovaskulárního systému.
b) Léčebná výživa při ateroskleroze, při hypertenzi, při IM, při ICHS.
9.
a) Onemocnění gastrointestinálního traktu – choroby žaludku a dvanáctníku.
b) Léčebná výživa při chorobách žaludku a dvanáctníku.
10.
a) Onemocnění gastrointestinálního traktu – choroby tenkého střeva, choroby tlustého střeva.
b) Léčebná výživa při chorobách tenkého a tlustého střeva.
11.
a) Akutní zánětlivá onemocnění jater.
b) Léčebná výživa při akutním zánětu jater, při virovém zánětu jater, při chronických chorobách jater.
12.
a) Onemocnění žlučníku.
b) Léčebná výživa při jaterním selhání, při cholelithiáze.
13.
a) Onemocnění pankreatu.
b) Léčebná výživa při akutním zánětu pankreatu, při chronickém zánětu pankreatu.
14.
a) Onemocnění krve.
b) Léčebná výživa při anémiích, při léčbě antikoagulancii, při transplantaci kostní dřeně.
15.
a) Akutní onemocnění ledvin a močových cest.
b) Léčebná výživa při zánětech močových cest, při výskytu močových kamenů, při akutním onemocnění ledvin.
16.
a) Chronická onemocnění ledvin a močových cest.
b) Léčebná výživa při chronickém onemocnění ledvin, při ledvinovém selhání, u dialyzovaných pacientů, po transplantaci ledvin.
17.
a) Vybraná metabolická onemocnění.
b) Léčebná výživa při hyperlipoproteinemii, při DNĚ, při osteoporoze, při fenylketonurii.
18.
a) Problematika nádorových onemocnění.
b) Podpůrná výživa při nádorovém onemocnění.
19.
a) Hydratace člověka – rozdělení celkové tělesné vody, příjem a výdej vody, obrat tělesné vody za 24 hodin, podíl vody v těle v souvislosti s pohlavím, věkovou skupinou (děti, senioři), v těhotenství, dehydratace a hyperhydratace.
b) Předoperační hydratační režim v souvislosti s celkovou anestezií.
20.
a) Enterální a parenterální výživa – indikace enterální výživy, způsoby aplikace (PEG, NJS, NGS), přípravky enterální výživy, kontraindikace a komplikace. Parenterální výživa – způsoby podání.
b) Sipping – pojem, druhy, indikace zdravotní, z hlediska věkových kategorií, složení přípravků, komplikace při příjmu sippingu, edukace klienta.