STUDIUM, OTÁZKY K ABSOLUTORIU
Vítejte na stránce pro podporu studia oboru Diplomovaný nutriční terapeut.
Informace jsou chráněné heslem a slouží pro podporu studia.
OKRUHY OTÁZEK K ABSOLUTORIU
z odborných předmětů
Informace jsou chráněné heslem
a slouží pro podporu studia.
OKRUHY OTÁZEK K ABSOLUTORIU
z cizího jazyka
Informace jsou chráněné heslem
a slouží pro podporu studia.

OKRUHY K ABSOLUTORIU - DIPLOMOVANÝ NUTRIČNÍ TERAPEUTZkouška z odborných předmětů se skládá ze 2 částí: a) Klinika nemocí a dietologie b) Léčebná výživa
1.
a) Úvod do klinické propedeutiky – nemoc, její příčiny a formy nemocí, diagnóza, prognóza, nutriční anamnéza, vyšetření nutričního stavu.
b) Dietní systém pro zdravotnická zařízení, standardní a speciální diety, dietické hodnocení jednotlivých druhů potravin, pravidla pro plánování diety.
2.
a) Úvod do klinické propedeutiky – obecná symptomatologie, klinický obraz nemoci, syndrom.
b) Nutriční tým, postavení dietologie v léčbě chorob, základy dietoterapie, strava mechanicky a chemicky šetřící.
3.
a) Výživové požadavky v období dětství, dospívání, ve věku seniora, u sportovců.
b) Výživa žen v těhotenství, po porodu a v období kojení.
4.
a) Výživa dětí – přirozená a umělá výživa kojenců, výživa batolat, výživa v dospívání, redukční dieta u dětí. Mléčná kuchyně.
b) Výživové normy, denní doporučené dávky, nutriční hodnota stravy, pojem klinická výživa, nutriční potřeba a spotřeba.
5.
a) Formy malnutrice – obezita a podvýživa.
b) Léčebná výživa v oblasti prevence a léčby obezity, redukční diety, speciální redukční postupy.
6.
a) Nejčastější alergie a intolerance.
b) Léčebná výživa při alergiích a intolerancích – při laktózové intoleranci, při celliakii.
7.
a) Onemocnění endokrinního systému – DM, thyreopatie.
b) Léčebná výživa při poruchách metabolismu – při DM I. typu, při DM II. typu, při komplikacích diabetu, u thyreopatií.
8.
a) Onemocnění kardiovaskulárního systému.
b) Léčebná výživa při ateroskleroze, při hypertenzi, při IM, při ICHS.
9.
a) Onemocnění gastrointestinálního traktu – choroby žaludku a dvanáctníku.
b) Léčebná výživa při chorobách žaludku a dvanáctníku.
10.
a) Onemocnění gastrointestinálního traktu – choroby tenkého střeva, choroby tlustého střeva.
b) Léčebná výživa při chorobách tenkého a tlustého střeva.
11.
a) Akutní zánětlivá onemocnění jater.
b) Léčebná výživa při akutním zánětu jater, při virovém zánětu jater, při chronických chorobách jater.
12.
a) Onemocnění žlučníku.
b) Léčebná výživa při jaterním selhání, při cholelithiáze.
13.
a) Onemocnění pankreatu.
b) Léčebná výživa při akutním zánětu pankreatu, při chronickém zánětu pankreatu.
14.
a) Onemocnění krve.
b) Léčebná výživa při anémiích, při léčbě antikoagulancii, při transplantaci kostní dřeně.
15.
a) Akutní onemocnění ledvin a močových cest.
b) Léčebná výživa při zánětech močových cest, při výskytu močových kamenů, při akutním onemocnění ledvin.
16.
a) Chronická onemocnění ledvin a močových cest.
b) Léčebná výživa při chronickém onemocnění ledvin, při ledvinovém selhání, u dialyzovaných pacientů, po transplantaci ledvin.
17.
a) Vybraná metabolická onemocnění.
b) Léčebná výživa při hyperlipoproteinemii, při DNĚ, při osteoporoze, při fenylketonurii.
18.
a) Problematika nádorových onemocnění.
b) Podpůrná výživa při nádorovém onemocnění.
19.
a) Hydratace člověka – rozdělení celkové tělesné vody, příjem a výdej vody, obrat tělesné vody za 24 hodin, podíl vody v těle v souvislosti s pohlavím, věkovou skupinou (děti, senioři), v těhotenství, dehydratace a hyperhydratace.
b) Předoperační hydratační režim v souvislosti s celkovou anestezií.
20.
a) Enterální a parenterální výživa – indikace enterální výživy, způsoby aplikace (PEG, NJS, NGS), přípravky enterální výživy, kontraindikace a komplikace. Parenterální výživa – způsoby podání.
b) Sipping – pojem, druhy, indikace zdravotní, z hlediska věkových kategorií, složení přípravků, komplikace při příjmu sippingu, edukace klienta.
OKRUHY K ABSOLUTORIU - DIPLOMOVANÝ NUTRIČNÍ TERAPEUTZkouška z německého jazyka
1. Grundbegriffe der Gesundheit
a) PRÄVENTION. Begriff Prävention. Arten der Prävention.
b) GESUNDHEIT. Begriff Gesundheit. Erhaltung der Gesundheit.
c) KRANKHEIT.Krankheit Definition. Krankheitsursachen, Krankheitsarten
d) Krankheitssymptome.Verlauf und Behandlung von Krankheiten.
e) HYGIENE. Begriff Hygiene. Arten der Hygiene.
2. Medizinische Einrichtungen
a)Medizinische Einrichtungen, private medizinische Einrichtungen.
b) Ambulante Einrichtungen. Stationäre Einrichtungen – stationäre Versorgung.
c) Kurklinik. Versorgung im Kurort.
d) Soziale Dienste – Pflegeheime, Altenheime, Hospizen.
3. Berufe im Gesundheitswesen
a) Grundcharakteristik des medizinischen Personals.
b) Das ärztliche und nichtärztliche Gesundheitspersonal.
c) Der Arbeitsgehalt des nichtärztlichen Personals.
d) Die Arbeit der Krankenschwester und des Nährtherapeuten.
4. Der menschliche Körper
a) Systeme des menschlichen Körpers und ihre Funktionen.
b) Beschreibung des Menschenkörpers.
c) Innere Organe und ihre Grundfunktionen.
d) Innere Umwelt des menschlichen Organismus.
5. Bauchhöhle und Verdauungssystem
a) Begriff Bauchhöhle (Abdomen).
b) Organe im Abdomen.
c) Verdauungsapparat, Zusammensetzung, Funktion.
d) Einfluss der Nahrung auf die Funktion des Verdauungsapparates.
6. Physiologische Funktionen
a) Die Temperatur.
b) Der Blutdruck.
c) Der Puls und der Atem.
d) Die Ausscheidung.
7. Krankheiten
a) Krankheiten – Grundbegriffe – Anamnese, Diagnose, Prognose Therapie.
b) Krankheitserreger. Infektionskrankheiten.
c) Krankheitssymptome – subjektive, objektive.
d) Zivilisationskrankheiten.
8. Erste Hilfe
a) Erste Hilfe und ihre Bedeutung.
b) Wie sind die Grundregeln der Ersten Hilfe?
c) Beschreiben Sie das ABC-Schema der Wiederbelebung.
d) Beschreiben Sie die Erste Hilfe bei Blutungen.
9. Grundnährstoffe
a) Beziehung zwischen der Kost, Gesundheit und Krankheit.
b) Nährempfehlungen.
c) Makronährstoffe.
d) Mikronährstoffe.
10. Spezifische Nahrungskategorien
a) Grundbegriffe –Nährwert, Brennwert.
b) Ernährung der Schwangeren.
c) Ernährung der Stillenden.
d) Ernährung der Sportler.
11. Grundsätze der Ernährung
a) Teilung: Kinder, Adoleszenten, Senioren.
b) Ernährungsempfehlungen im Kinderalter.
c) Ernährungsempfehlungen in der Reifezeit.
d) Ernährungsempfehlungen für Senioren.
12. Alternative Ernährungsrichtungen
a) Charkteristik und Klassifikation der Richtungen.
b) Vegetarismus. Veganernährung.
c) Makrobiotik.
d) Biolebensmittel.
13. Bewertung des Ernährungszustands
a) Unterernährung. Obesität.
b) Lebensmittelalergien.
c) Ernährungsstörungen.
d) Anorexie. Bulimie.
14. Gesunde Lebensweise
a) Gesunde Lebensweise – Charakteristik.
b) Faktoren der gesunden Lebensweise.
c) Negative Seiten des modernen Lebensstill. Unsitten. Alltagsdrogen.
d) Was machen Sie für Ihre Gesundheit?
15. Gesunde Ernährung
a) Begriff gesunde Ernährung?
b) Grundbausteine der gesunden Ernährung.
c) Nährfehler. Schädliche Unsitten.
d) Nahrungsergänzungsmittel. Lebensmittelzusatzstoffe.
16. Beruf: Ernährungstherapeut
a) Begriff Ernährungstherapeut.
b) Ernährungsteam und Nährpflegeprozess.
c) Arbeitsarten und Arbeitsverfahren vom Ernährungstherapeuten.
d) Ausbildung und Arbeitsorte vom Ernährungstherapeuten.
17. Nahrungshygiene
a) Begriff Nahrungshygiene (HACCAP).
b) Kontamination von Essen und Flüßigkeiten.
c) Grundsätze bei der Nahrungvorbereitung.
d) Liquidierung von Nahrungsresten.
18. Diätsystem
a) Was bezeichnet man als Diät und Diätsystem?
b) Welche Bedeutung hat Diätsystem für medizinische Einrichtung?
c) Welche Diäten unterscheidet man im Diätsystem (gründliche)?
d) Diätmaßnahmen bei Kindern.
19. Spezialdiäten, Sonderdiäten
a) Diät bei Obesität.
b) Restriktive Diäten – glutenfreie und laktosefreie Kost.
c) Diäten bei Magen-Darm-Erkrankungen.
d) Ernährung nach der Operation.
20. Technologie der Speisezubereitung
a) Begriff: Nahrung, Technologie.
b) Grundverfahren für Zubereitung von Speisen.
c) Rationelle Ernährung, Schonkost – Zubereitung.
d) Geschmackstoffe. Kräuter.
OKRUHY K ABSOLUTORIU - DIPLOMOVANÝ NUTRIČNÍ TERAPEUTZkouška z anglického jazyka
1. Basic terms related to health
a) Prevention and preventive care
b) Health
c) Health condition,etiology of diseases, treatment
d) Hygiene, sanitary rules and conditions
2. Health care establishements
a) Types of health care establishments
b) Care centers, palliative and hospice care
c) Balneology and spa tratment
d) Social services – elderly care, intitution for disabled
3. Health care professionals
a) Career in health care
b) Medical and nursing staff
c) Other health care professionals and staff members
d) Job profile – registered nurse and nutritional therapist
4. Human body
a) Body systems and their functions
b) Human body – description
c) Internal organs, functions
d) Other parts of human body
5. Abdominal cavity and digestive system
a) Abdominal cavity
b) Internal organs in abdominal cavity
c) Digestive system, outline, funtions
d) Influence of diet on the digestive system
6. Vital signs
a) Temperature
b) Blood presure
c) Heart and respiratory rate
d) Elimination
7. Diseases and disorders
a) Basic terms – patient´s history, therapy
b) Symptoms (subjective/objective)
c) Infectious diseases
d) Lifestyle diseases
8. First aid
a) First aid, basic rules and purposes
b) Emergency events
c) CPR
d) Types of bleeding, shock condition
9. Nutrients-balanced diet composition
a) Relation among diet, health condition and disease
b) Dietary recommendations
c) Macronutrients
d) Micronutrients
10. Dietary recommedation – special target groups
a) Basic terms-nutritional/energetic values
b) Nutrition in pregnancy
c) Nutrition during breastfeeding period
d) Nutrion for professional sportspeople
11. Nutrition across the lifespan
a) Stages of life
b) Dietary recommendation in childhood
c) Dietary recommendation for teenagers and adolescents
d) Nutrition in elderly age
12. Alternative ways in nutrition
a) Basic characteristics of alternative nutrition
b) Vegetarians and vegans
c) Macrobiotics
d) Organic food
13. Nutritional assesment
a) Malnutrition/Obesity
b) Food allergies
c) Eating disorders
d) Dietary treatment of anorectic and bulimic patients
14. Healthy lifestyle
a) Healthy lifestyle characteristics
b) Factors influencing the way of lifestyle
c) Negative patterns and habits of modern lifestyle
d) My personal lifestyle aproach
15. Healthy diet
a) Healthy diet patterns
b) Basic healthy diet recommendations
c) Unhealthy habits related to diet
d) Dietary supplements and related risks
16. Job profile-Nutritional therapist
a) Job description
b) Nutritional care and team members
c) Tasks and projects in nutritional therapy
d) Education and job opportunities
17. Food safety and food poisoning
a) General food safety rules
b) Food and beverage contamination/food poisoning risks
c) Hospital catering services supervision
d) Waste disposal
18. Dietary system
a) Therapeutic diet
b) Hospital diets
c) Basic balanced diet
d) Diabetes, nutritional care
19. Special diets
a) Obesity nutritional treatment
b) Lactose intolerance, celiac disease
c) Digestive system diseases-dietary treatment
d) Nutrition in post-operative care
20. Technology of food processing
a) Food processing in catering services
b) Forms of food processing
c) Dietary treatment
d) Additives, flavouring, Herbs and spices
OKRUHY K ABSOLUTORIU - DIPLOMOVANÝ NUTRIČNÍ TERAPEUTZkouška z ruského jazyka
1. Oсновные понятия
a) Профилактика и виды профилактики.
b) Здоровье и факторы, которые влияют на здоровье.
c) Болезнь и её причины, классификация.
d) Гигиена.
2. Mедицинские учреждения
a) Медицинские учреждения, частные медицинские учреждения.
b) Поликлиника, стационар, больница.
c) Банные (Спа) службы.
d) Социальные службы- дом престарелых, дом людей с повреждением, хоспис.
3. Mедицинский персонал
a) Медицинский персонал и его основное деление.
b) Врачи и не врачебный персонал.
c) Описание работы не врачебного персонала.
d) Работа медсестры и питательного терапевта.
4. Человеческое тело
a) Человеческое тело и его основные элементы.
b) Системы в организме человека.
c) Вещества человеческого тела.
d) Внутренняя среда человеческого тела.
5. Брюшная полость и пищеварительный аппарат
a) Брюшная полость.
b) Органы брюшной полости.
c) Пищеварительный аппарат, сложение, функции.
d) Влияние пищи на функции пищеварительного аппарата.
6. Физиологические функции
a) Температура.
b) Кровяное давление.
c) Дыхание и пульс.
d) Выделение человека.
7. Болезни
a) Основные понятия: анамнез, диагноз, прогноз, терапия.
b) Симптомы болезней- субъективные и объективные (боль, тошнота, изжога, сердцебиение, отсутствие аппетита).
c) Инфекционные болезни.
d) Болезни цивилизации.
8. Первая помощь
a) Первая помощь и её значение.
b) Первая помощь и её общие меры.
c) ABC – схема, приоритеты оказывания первой помощи, сердечно-лёгочная реанимация.
d) Первая помощь при кровотечениях.
9. Основные элементы питания
a) Отношение между питанием, здоровьем и болезнью.
b) Питательные рекомендации.
c) Макроэлементы.
d) Микроэлементы.
10. Специфические категории питания
a) Oсновные понятия: питательные ценности, энергетическая ценность.
b) Питание беременных.
c) Питание женщин во время грудного вскармливания.
d) Питание спортсменов.
11. Основные принципы питания
a) Деление: дети, подростки, пожилые люди.
b) Питательные рекомендации в детском возрасте.
c) Питательные рекомендации во время созревания.
d) Питательные рекомендации для пожилых людей.
12. Альтернативные направления в питании
a) Характеристика и деление направлений.
b) Вегетарианство. Строгое вегетарианство.
c) Макробиотика.
d) Органическая пища.
13. Оценка состояния пищи
a) Нарушение приёма пищи.
b) Анорексия, булимия.
c) Недоедание, ожирение.
d) Питательные аллергия.
14. Здоровый образ жизни
a) Здоровый образ жизни – определение.
b) Основные элементы ЗОЖ.
c) Вредные привычки и негативы современной жизни.
d) Что делаете для своего здоровья?
15. Здоровое питание
a) Здоровое питание – определение.
b) Здоровое питание – основные элементы.
c) Пищевые добавки и их опасность.
d) Приправы и их вредность.
16. Профессия: питательный терапевт
a) Питательный терапевт – определение.
b) Питательный терапевт – образование и рабочее место.
c) Питательный терапевт и способ его работы.
d) Питательная рабочая группа.
17. Гигиена пищи
a) Гигиена пищи (HACCAP).
b) Контаминация пищи и жидкостей.
c) Принципы подготовки пищи.
d) Уничтожение остатков пищи.
18. Диетическая система
a) Диетическая система, диета – определение.
b) Диетическая система и её значение для медицинских учреждений.
c) Диета в диетической системе – основные диеты.
d) Диетические меры у диабета.
19. Специальные диеты
a) Диета у ожирения.
b) Ограничительная диета – со сниженным глютеном, со сниженной лактозой.
c) Диета у заболевания пищеварительного тракта.
d) Питание после операции.
20. Технология приготовления пищи
a) Пища, технология – определение.
b) Приготовление пищи – способы.
c) Приготовление пищи – диеты бережливая и рациональная.
d) Вкусовые добавки, травы.