Mořské řasy
Kombu - Laminaria japonica
Mořská řasa Kombu je bohatá na kyselinu alginovou, která působí jak čisticím, tak posilujícím způsobem na střeva. Dále je tato řasa bohatá na kyselinu glutaminovou (což je původní přirozená verze tzv. zesilovače chuti, který je dnes chemicky syntetizován z melasy jako glutamát). Proužek řasy Kombu vyvařený ve vodě dává silný bujón pro základ polévek.
Kombu mimo jiné také obsahuje dva jednoduché cukry, fukózu a manit, které jsou důležité pro diabetiky, a které nezvyšují hladinu cukru v krvi. Kombu je bohatá na jód, po staletí byla v čínské medicíně používaná k ošetření štítné žlázy, byl jí přikládán význam pro zvyšování dlouhověkosti, inteligence a jasného myšlení.
Kombu také obsahuje určité aminokyseliny, které se ke sliznicím a lymfatickému systému chovají jako jemný stimulant.
Používá se vždy při vaření jakékoliv luštěniny.
Instant tororo Kombu je instantní forma, tzv. drásaná Kombu, která se používá na vývary a silné bujóny - zvláště na cestách nebo když nemáme možnost si uvařit.
Nori - Porphyra tenera
Mořská řasa Nori je pro své mnohostranné použití nejpopulárnější ze všech řas. Ze všech řas obsahuje nejvíce kvalitních bílkovin, dále mnoho vitamínu C a B a velmi mnoho vitamínu A. V tradiční čínské medicíně je velmi ceněna pro svou schopnost snižovat hladinu cholesterolu v těle tím, že působí podpůrně při odbourávání a vylučování usazenin tuků, zvláště u lidí, kteří konzumovali velké množství mléka a mléčného tuku. Pomáhá při trávení, proto se v čínské a japonské kuchyni používá kombinace smažených a fritovaných jídel s řasou Nori. V západní kultuře začínají být oblíbené tzv. suši bary, kde můžeme najít nespočetné množství tzv. suši. Je to jídlo, jehož základ tvoří list opražené řasy Nori naplněný rýží a dalšími ingrediencemi, ať už tofu, tempehem nebo rybami a zeleninou, zatočený jako roláda a krájený na kolečka asi 1 cm široká. Tato tradiční zdravá pochoutka se z Japonska a Číny rozšířila do celého světa.
Dulse - Palmaria palmata
Mořská řasa Dulse je ze všech řas nejbohatší na železo, proto působí velmi posilujícím způsobem na krev. Obsahuje také velké množství vápníku, hořčíku, jódu a fosforu. Po řase Nori má nejvyšší obsah kvalitních bílkovin ze všech řas. Tato řasa je nejoblíbenější v severním Atlantiku, kde zdomácněla a byla zde používána tisíce let. Znali ji už keltští a normandští bojovníci a po staletí byla řasa Dulse pravidelnou součástí jídelníčku domorodých kmenů na Islandu a Aljašce. V 17. století ji používali britští námořníci jako "žvýkací tabák" proti skorbutu (kurděje) na svých dlouhých cestách po moři. Tradiční čínská medicína řasu Dulse používá jako koření, na sucho rozdrcenou na prášek, ať už do polévek, hlavních jídel nebo salátů.
Wakame - Undaria pinnatifida
Mořská řasa Wakame je určená především do polévek. Klasická japonská miso polévka je vždy vařená s řasou Wakame. Na Západě je pro svoji jemnou chuť oblíbená hlavně u začátečníků. Co se týká výživové hodnoty, je podobná jako u řasy Kombu. Wakame je velmi bohatá na vápník, obsahuje větší množství vitamínu B. Při vaření v polévce změkčuje tuhá vlákna jiných potravin (hlavně zeleniny). V tradiční čínské medicíně je velmi ceněna pro svoji schopnost upravovat krevní tlak a tím napomáhat při léčení všech srdečních chorob. V některých případech ji můžeme v receptech použít místo řasy Kombu.
Mekabu - tzv. kořen řasy Wakame
MEKABU v překladnu znamená "výhonek", nazývá se tak spodní část řasy Wakame, která je spojená s rozmnožováním. Je velmi vhodná pro léčebné účely, protože obsahuje velké množství minerálních látek. Používá se na základy polévek do vývaru, nebo fritovaná, kdy se rozevře a vypadá jako květina. Fritovaná se servíruje na talír s plátkem citronu.
Hiziky - Hizikia fusiformis
Mořská řasa Hiziky obsahuje nejvíce vápníku ze všech řas (100 g Hiziky suché váhy obsahuje 1 400 mg vápníku, stejné množství kravského mléka obsahuje 100 mg vápníku). V tradiční čínské medicíně je řasa ceněna pro svou schopnost posílit imunitní systém a zlepšit hladinu krevního cukru. V tradiční stravě Dálného východu, hlavně v Japonsku, jsou tyto řasy prostředkem pro podporu krásy ženy a růst bohatých lesklých vlasů.
Řasa Hiziky po namočení nejvíce ze všech řas zvětší svůj objem, a to až 5x. Velmi zesládne, když se vaří s cibulí, dobrá kombinace je též vařit ji s kořenovou zeleninou nebo s mandlemi.
Arame - Eisenia arborea
Mořská řasa Arame se svým provázkovým charakterem podobá řase Hiziky. Ale je to úplně jiná rostlina. I její chuť je jemnější. V receptech z Dálného východu ji najdeme hlavně v kombinaci se sojovým sýrem tofu nebo vařenou v marinádě z rýžového octa a sojové omáčky Shoyu. V kuchyňské úpravě je vhodná do různých závitků a náplní.
V tradiční čínské medicíně se používá při léčení pro svůj vysoký obsah jednoduchého cukru manitu (odtud její sladká chuť) a dále je oblíbená pro vysoký obsah minerálů, díky kterým je velmi úspěšná při léčbě ženských pohlavních orgánů. Tak jako ostatní mořské řasy je zvlášť bohatá na vápník a jód.
Korsická řasa - Digenia simplex
Korsická řasa není mořskou řasou v pravém slova smyslu. Je to spíše mořská tráva. Na Dálném východě se nazývá Makuri. Tato řasa je vhodná spíše k léčebným účelům, ať už pro děti při zažívacích potížích, nebo při různých chřipkových onemocněních. Čaj z korsické řasy pomáhá rozpouštět hleny a tuky usazené kolem dělohy a také pomáhá odbourávat nádory a cysty na vaječnících a děloze. Tradiční čínská medicína používá tuto řasu při vypuzování červů a vajíček ze střev, hlavně u dětí. Čaj z korsické řasy se vaří nejlépe ve skleněné varné konvici. Vodu přivedeme do varu, vložíme řasu a vaříme na mírném ohni asi 20 minut. Čaj pijeme bez přestávky 7 až 10 dnů.
Zdroj: Makrobiotický léčebný talíř anebo nemoc není nepřítel, Ing. Dagmar Lužná, MUDr. Dagmar Vránová
Mořské řasy
Díky velkému obsahu minerálních látek pomáhají mořské řasy vytvářet alkalickou kvalitu krve. Proto je používáme jako prevenci velké části všech moderních onemocnění i přesto, že nejsme přímořský stát. Jejich pravidelnou konzumací v malém množství se zlepší vysoký krevní tlak, alergie, revmatismus, nervové poruchy apod. Pomáhají rozpouštět usazeniny tuku a hlenu, které se vytvořily nadměrnou konzumací masa, mléčných výrobků a cukru.